Pauser i arbejdsdagen kan være afgørende for at opretholde produktivitet, kreativitet og kvalitet og forebygge mental træthed og fejl.
I denne artikel vil vi undersøge, hvorfor, hvordan og hvornår du skal holde pauser i løbet af din arbejdsdag.
Hvorfor er pauser vigtige?
Pauser er vigtige af mange grunde. Helt enkelt er der to former for opmærksomhed: fokuseret og ufokuseret.
Når du arbejder, benytter du den fokuserede opmærksomhed til at løse dine opgaver. Denne form for fokus gør dig skarp og i stand til at løse opgaver effektivt og præcist. Bagsiden af den fokuserede opmærksomhed er, at du opbruger hjernekapacitet og dermed bliver nødt til at lade op regelmæssigt for at udnytte din arbejdsevne bedst muligt og undgå træthed og fejl.
For at kunne lade din hjernekapacitet op igen, har du brug for ufokuseret opmærksomhed. Dette er en tilstand, hvor du forholder dig åben og observerende til dine ydre og/eller indre sansninger uden at analysere dem. Her øger du samtidig din evne til kreativ problemløsning og innovation.
Den generelle anbefaling lyder på max 90 minutters fokuseret opmærksomhed efterfulgt af 10-15 minutters ufokuseret opmærksomhed til at genoplade.
For mange kan det være svært at få prioriteret den ufokuserede opmærksomhed i løbet af arbejdsdagen. Her er det vigtigt at huske på, at lidt er meget bedre end ingenting. Forskning viser, at selv 30 sekunders pause kan sænke stressniveauet i kroppen.
Hvad er status quo i Danmark?
Selvom vigtigheden af pauser i løbet af arbejdsdagen efterhånden er alment anerkendt, er det svært for mange at implementere pauserne. En rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viste, at mere end halvdelen af de adspurgte sjældent eller aldrig havde mulighed for at holde pauser mens de arbejdede. Arbejdstilsynet meddeler, at årsagerne kan skyldes faktorer som arbejdspresset, stress, manglende viden om pausernes betydning og manglende opmærksomhed fra ledelsen.
Kan du genkende dig selv i ikke at få holdt pauser? Hvis ja, kan det være givende at reflektere over, hvad du oplever som årsagen til det?Gode råd til at få mest ud af pauserne
Planlæg og lav struktur for dine pauser på forhånd.
Dette hjælper dig med at sikre, at du faktisk tager pauser og gør dem mere effektive ved at undgå spontane distraktioner. Autonomi i planlægningen er vigtig.
Tag hellere mange korte pauser end en lang pause.
Korte pauser hjælper med at holde din energi og koncentration stabil gennem dagen, mens lange pauser kan gøre det sværere at komme tilbage i arbejdsrytmen.
Spring ikke frokosten over.
At spise frokost giver din krop den nødvendige energi og hjælper med at opretholde et stabilt blodsukkerniveau, hvilket forbedrer din koncentration og produktivitet.
Skift omgivelser, det hjælper hjernen med at skifte til ufokuseret opmærksomhed.
Ændring af omgivelser kan hjælpe din hjerne med at “nulstille” og reducere mental træthed.
Tag gerne noget frisk luft.
Frisk luft og naturligt lys kan forbedre dit humør og energiniveau, hvilket gør dig mere produktiv efter pausen.
Brug øvelser til at hjælpe dig til ufokuseret opmærksomhed
- Kropsbevidsthedsøvelser:
- Disse øvelser kan hjælpe med at reducere stress og øge din generelle velvære.
- Bevidst vejrtrækning:
- Disse øvelser kan hjælpe med at reducere stress og øge din generelle velvære.
- Mindfulness:
- Disse øvelser kan hjælpe med at reducere stress og øge din generelle velvære.
- Stræk af kroppen:
- Disse øvelser kan hjælpe med at reducere stress og øge din generelle velvære.
Få gang i kredsløbet f.eks. med en gåtur
Fysisk aktivitet, som en gåtur, kan øge blodgennemstrømningen til hjernen, hvilket forbedrer din mentale klarhed og energi.
Gør noget du nyder i din pause, som du ved virker for dig f.eks. at lytte til musik.
At gøre noget, du nyder, kan hjælpe dig med at slappe af og genoplade din energi, hvilket gør dig mere produktiv bagefter. Det er vigtigt, at pausen føles meningsfuld.
Overvej hvorvidt du skal være social. Nogen gange kan en social pause være perfekt, og andre gange vil den tappe din energi.
Sociale interaktioner kan være energigivende eller udmattende afhængigt af din personlighed og situation, så vælg det, der passer dig bedst i øjeblikket.
Undgå arbejdsrelaterede opgaver. Det siger måske sig selv, men er for mange lettere sagt end gjort.
For at få fuld fordel af en pause er det vigtigt at lade din hjerne slappe af og undgå at tænke på arbejde. Undgå skærmrelaterede aktiviteter, hvis muligt, da tid væk fra skærmen er bedre for mental afkobling.
Pauser og Scrolling
Vi kender det alle sammen. Pludselig er der gået 5, 10 eller 30 minutter, og det eneste, vi har lavet, er at scrolle. 67 % af danskerne bruger i gennemsnit knap to timer dagligt på sociale medier. Om scrolling kan anses for at være en pause, kan diskuteres. Det kan give et afbræk fra en belastende opgave og være nyttigt for nogle mennesker. Det vil dog stadig belaste hjernen, da sociale medier gør det svært at skifte til den ufokuserede opmærksomhed. Konstant skift mellem forskelligt indhold på sociale medier kan føre til, at hjernen konstant skal tilpasse sig nye informationer og stimulation, hvilket kan føre til en højere grad af træthed og mindre effektivitet. Derfor anbefales det at begrænse eller helt undgå skærmtid og sociale medier for at holde pauser på en mere genopladede måde. Hent inspiration fra rådene ovenfor.
Pomodoro-teknikken
Hvis du glemmer at holde pauser, kan du afprøve Pomodoro-teknikken for at se, om den giver mening for dig. Teknikken er en simpel tids styringsteknik, der kan hjælpe med at forbedre din produktivitet og koncentration. Teknikken er opkaldt efter en tomatformede køkkenur, som er et centralt element i teknikken. Teknikken går ud på at arbejde i korte, intense intervaller på 25 minutter, efterfulgt af en kort pause på 5 minutter. Disse intervaller kaldes pomodorer, og efter hver fjerde pomodoro tages der en længere pause på 15-30 minutter. Formålet med pomodoro teknikken er at hjælpe dig med at fokusere på en enkelt opgave ad gangen og undgå distraherende elementer, såsom e-mails, telefonopkald og sociale medier. Ved at arbejde i korte intervaller med pauser imellem kan du forbedre din koncentration, mindske stress og øge din produktivitet. Du kan afprøve teknikken her.
Opsummering
Pauser er et vigtigt redskab for at undgå træthed, fejl og øge kreativiteten og problemløsningsevnen. Det er afgørende at være bevidst om, hvordan du bedst udnytter dine pauser for at opretholde arbejdsglæde og -evne. Implementeringen af pauser i arbejdsdagen kan dog være udfordrende, men det kan hjælpe at planlægge og strukturere pauserne på forhånd og skifte omgivelser. Pomodoro-teknikken kan være en nyttig tidsstyringsmetode til at forbedre produktiviteten og koncentrationen. Husk på, at selv en kort pause på 30 sekunder kan hjælpe dig med at sænke stressniveauet og genoplade din hjernekapacitet.
Referencer
- Erhvervsindsigt.dk: “Pauser øger effektiviteten på arbejdspladsen” (2022) Link
- Health Group: “Mentale pauser: Vejen til øget produktivitet på arbejdspladsen?” (2024) Link
- VPT.dk: “Podcast om vigtigheden af pauser og restitution” (2020) Link
- NFA.dk: “Ny rapport fastslår: Indflydelse en vigtig faktor i arbejdsmiljøet” (2021) Link
- Joblife: “6 gode råd om aktive pauser i arbejdstiden” (2022) Link
- Udforsk Sindet: “Vigtigheden af at tage aktive pauser på arbejdet” (2023) Link