Af Kristoffer Hanberg Clemmensen [email protected] | Foto: Kristoffer Hanberg Clemmensen. Artiklen blev oprindeligt bragt i Erhverv+
Lea og Solveig udvikler banebrydende App: Drømmer om at gøre op med et af de største problemer på alle arbejdspladser
Med appen vil Lea Bech og Solveig Lawaetz tilbyde kontinuerlig feedback, rådgivning og øvelser til ansatte i virksomheder. Formålet er at forebygge det stigende antal stress-sygemeldinger på danske arbejdspladser.
Aarhus: Stadig flere bliver sygemeldt med stress, og ifølge Stressforeningen i Danmark oplever knap en halv million danskere hver dag alvorlige symptomer.
Det er alt, alt for mange, mener 33-årige Lea Bech og 26-årige Solveig Lawaetz, som begge har oplevet stress enten på egen krop eller blandt pårørende.
Derfor har de valgt at tage sagen i egen hånd – med deres virksomhed, Ivital, vil de sørge for, at en lang række danskere i fremtiden undgår at blive trukket ned i noget, der kan virke som et afgrundsløst hul.
Det vil de gøre med den app, de i øjeblikket er i gang med at udvikle, og som forventes at blive lanceret i andet kvartal af 2024. Lea Bech og Solveig Lawaetz fortæller, at de i øjeblikket er omtrent halvvejs i udviklingen af appen, som i første omgang er tiltænkt virksomheder.
Det unge iværksætter-makkerpar mødte hinanden under deres studie i psykomotorik, og allerede efter få semestre fik de øjnene op for, at der gemte sig en unik forretningsmulighed.
Gennem vores bachelor arbejdede vi med at forebygge stress i virksomheder. I den forbindelse så vi på hvilke andre løsninger, der var. Allerede der så vi et behov, som vi gerne ville imødekomme, siger Solveig Lawaetz og fortsætter:
Vi synes, det er enormt smart at imødekomme det her behov med en app, fordi brugerne af den på den måde altid har hjælpen lige ved hånden. Det er fleksibelt, og vi kan nå bredere ud og dermed også hjælpe mange flere. Det er vigtigt, at brugerne føler sig mødt, fordi det kan være enormt ensomt og skamfuldt at opdage, at man har stress.
Alvorlig drejning
Ifølge de unge iværksættere kommer appen til at fungere som et dagligt redskab, der med øvelser, feedback og forskellige målinger kontinuerligt skal hjælpe brugerne til at blive bevidste om, hvor langt fra eller tæt på de er at blive stresset.
Jeg tror, de fleste af os i en eller anden grad har oplevet stresssymptomer, men det kan være svært at vide, hvornår det er grelt nok til, at man skal agere. Hvornår er det noget, man selv kan håndtere, og hvornår er det noget, man skal viderekommunikere til ledelsen?
Når man tager de her månedlige målinger, så bliver brugeren placeret på en trappemodel og afhængigt af, hvor du bliver placeret, fortæller appen dig, om den anbefaler dig at booke en samtale med din chef eller HR-afdelingen.
For hvis du kommer et trin for langt ned, så kan du pludselig ikke selv styre det længere. Så opstår der tunnelsyn, og så er det virkelig svært at gøre noget, siger Solveig Lawaetz, som har oplevet hos nære pårørende, hvilke konsekvenser stress kan have.
For Lea Bechs vedkommende har hun oplevet det på egen krop med et langvarigt stressforløb. Dengang fandt hun sig selv grædende i fosterstilling på gulvet, og først længe efter var hun igen i stand til at varetage en “normal hverdag”.
I dag havde hun ønsket, at der var nogen eller noget, der havde advaret hende, inden hendes liv tog en alvorlig drejning, og det er netop, hvad appen har til formål at gøre.
Det er vigtigt at forstå, at stress i sig selv ikke behøver at være skadeligt, så længe det håndteres med en sund balance. Gennem vores app støttes man i at opretholde den balance gennem månedlig og kontinuerlig feedback omkring stress og kropsbevidsthed, der danner grundlag for individuelt tilpassede redskaber, der sigter mod at forebygge stress, siger Lea Bech.
Helhedsorienteret tilgang
Selvom fokusset på arbejdet med at forebygge stress i danske virksomheder hen over de seneste år har vokset sig større, mener de to iværksættere, at der er store mangler.
Ifølge Lea Bech og Solveig Lawaetz er mange virksomheders fokus i højere grad på, hvordan man håndterer situationen, når først sygemeldingen er blevet en realitet. Samtidig oplever de, at forebyggelsen såvel som behandlingen er for opdelt.
Ofte opdeles behandlingen, hvor fysiske øvelser typisk rettes mod smertehåndtering, og psykologiske sessioner fokuserer på at tackle mentale udfordringer. Vi ser dog en uundgåelig sammenhæng mellem krop, psyke og sociale aspekter, hvilket er grunden til, at vores stressforebyggende platform adresserer en helhedsorienteret tilgang, siger Lea Bech.
Den franske filosof René Descartes er kendt for følgende citat: ‘Jeg tænker, derfor er jeg.’ Citatet illustrerer den vestlige, traditionelle opdeling mellem krop og psyke. I stedet vil vi hellere have, at det hedder noget i stil med: Jeg oplever, ergo er jeg. Oplevelsen er netop både påvirket af krop og psyke, tilføjer Solveig Lawaetz.
Indehaverne af Ivital er overbeviste om, at tilblivelsen af deres app kan være med til at forbinde kroppen og psyken yderligere inden for behandling og forebyggelse af stress i første omgang på det danske arbejdsmarked. Men går alt efter planen, skal appen i fremtiden også vinde indpas ud over de danske landegrænser.
Drømmen er, at vi kommer ud med et værdifuldt produkt, som kan gøre en forskel for en masse mennesker og virksomheder. Vi vil gerne bredt ud over landegrænsen, og på sigt vil vi også gerne udbrede brugen af appen til andre sektorer. Det kan være på uddannelsesinstitutioner, jobcentre og alle mulige andre steder, hvor der virkelig er behov for forebyggelse af stress, siger Solveig Lawaetz.
33 procent af alle virksomheder skriger på arbejdskraft. Hver fjerde på arbejdsmarkedet har dagligt så højt et stressniveau, at de er i risiko for at blive sygemeldt. Kigger vi på de studerende, er det to ud af tre, og for de arbejdssøgende er det næsten halvdelen, som er i risiko for at blive sygemeldt.
De, der skal komme og være frisk, ny arbejdskraft, er allerede stressede, og de, der skal søge jobs, er lige så stressede. Vi har sat os for at ændre på tilgangen til og forståelsen af, hvordan man forebygger stress. Det her er alfa omega, hvis vi skal komme stresskurven til livs, tilføjer Lea Bech.
Investor ombord
Som en del af arbejdet med at udvikle appen har Ivital været i kontakt med flere danske virksomheder, som har givet udtryk for, at de er interesserede i at gøre brug af det færdige produkt, og faktisk har en af de virksomheder, Little Giants fra Odense, valgt at investere et beløb i virksomheden, som dengang blev værdisat til godt og vel to millioner kroner.
Det var meget bekræftende at finde ud af, at det ikke kun er os, der ser et stort potentiale i den her forretningsidé og os som iværksættere. Og at det så tilmed var nogen, som selv har startet en virksomhed og gjort det succesfuldt – det gav et rush, husker Solveig Lawaetz.
For at appen skal blive til virkelighed, er der ikke desto mindre brug for flere penge, og derfor søger iværksætterne i øjeblikket penge fra forskellige fonde. For ikke at fjerne for meget fokus fra udviklingen af selve appen har iværksætterne ansat en fundraiser, og selvom “kassen næsten er tom”, har Lea Bech og Solveig Lawaetz en stærk tro på, at det hele i sidste ende flasker sig.
Det skal nok ende med at løse sig. Det er jeg sikker på, smiler Lea Bech.